KatArt

2019.sze.12.
Írta: Bolla Katalin Szólj hozzá!

Ragacs 50x70 olaj vászon

Észre sem vesszük: élünk dolgozunk, gyereket nevelünk, és beleragadunk a nagybetűs ÉLET-be. Van, ami boldoggá tesz, és van ami nem. De merünk -e önvizsgálatot tartani? Vagy csak szállunk a tömeggel, az édes nedűt kínáló  csapdába? Naja! Ez az élet!  Közhelyes kérdések- mondhatod. Van, amit meg kell tenni, ha tetszik, ha nem. Ok. És utána?

Kell hogy legyenek olyan elfoglaltságaink is, amit csak azért teszünk, mert jó, mert kellemes, mert örömünket leljük benne. Így kerek az élet.

Címkék: élet, Képek

Illumináti 41x75 olaj, farost

A szem, amely mindent lát, a gondviselés és a fényes deltának is nevezik, az Illuminátusok rendjéhez tartozó egyik szimbólumnak felel meg, ami úgy tűnik, hogy az emberiség folyamatos éberségét és éberségét jelzi..

Ezt a reprezentációt különböző kulturális megnyilvánulásokban lehet megtalálni a legfontosabb civilizációkban, vallásokban és egyesületekben. Valójában egyes tudósok úgy vélik, hogy az ősi Egyiptom szimbolikájához kapcsolódik, pontosan a Horus Szemével, amely az istenektől kapott feltámadást, életet és ajándékokat jelenti..

-A háromszögbe beillesztett szem arra utal, hogy a Szent Szentháromság - vagy isteni entitás - az emberiség eseményeire figyel. Ez a kép a kereszténységben is megtalálható.

-A római mitológiához is kapcsolódik, pontosan az Athena bagolyával, amely a bölcsesség és a tudás reprezentációja. Ezért becslések szerint ez a kép úgy lett kiválasztva, hogy jelezze a tudomány, a fény és a szellem fontosságát.

Forrás: thpanorama.com

Mi az alkotás lényege?

 

 genezis.jpg2007-ben, mikor a Csillag Születik tehetségkutató műsor elindult az RTL televíziós adásában, édesapám bőszen ugrott fel a képernyő elől. " Ezek a csillagok? Miért? Nagyanyám hat gyereket nevelt, az nem sztár? " Ezek a mondatok már akkor mélyen bevésődtek az emlékezetembe.

Most hogy én is alkotó tevékenységet folytatok, egyre mélyebben foglalkoztat, vajon mi is ennek az igaz értelme.

Alfried Langle Értelmesen élni című könyvében ezt írja: "Az alkotói értékek nem csak az értelmes alkotásra, a kreatív feltalálásra, az új teremtésére és létrehozására terjednek ki, hanem a tisztán anyagi természetű dolgokon túl az emberi megfeleltetés területére is vonatkoznak. Mindazon szituációk meghatározóak, ahol az ember tettével, döntésével, bátor elhatározásával egy érték fennmaradásához hozzájárul vagy egy eszmét támogat."

 

20130214-gondoskodas-betegek-apolasa-gyogyito-ero.jpg

" Az emberi alkotás lényege nem annyira az alkotás nagyszerűségében van, sokkal inkább az alkotó kiteljesedésében.......Az ember lehetőségei, és képességei által határolt keretek között nem tekintjük-e ugyanilyen csúcsteljesítménynek, ha valaki egy gyereket felnevel, ereje és lelkiismerete szerint hivatást gyakorol, egy családot ellát, egy házat rendben tart, beteget gondoz, megbirkózik az élettel? "

 

 

"Sohasem a látványosság az, ami a teljesítményt alkotássá teszi. Elsősorban az elkötelezettség, a komolyság, az odaadás,....."

                                 

Akkor mit jelent ez egy alkotóművész számára?

Alkotóművésznek lenni nem rivaldafényes kiváltság. Hanem elkötelezettség, feladat, hogy a magunk eszközeivel értelmes módon adjunk valamit a környezetünknek. Lehet ez szép, tartalommal, bölcsességgel, értelemmel gazdagított alkotás. Kellő komolysággal és elhivatottsággal.

 

Minden más giccs, és időlegesen felvillanó hullócsillag.

 

 

Munkáról és inspirációról - interju a Veszprém megyei Napló online

safe_image_php.jpg A pápai származású Bolla Katalin elég későn kezdte el gyakorolni a festészetet, de örökös kíváncsisága, nyughatatlansága, és a művészetek iránti elköteleződése hajtotta előre.

 

Munkáiról, és inspirációiról beszélgettünk

 Már negyvenöt éves voltál, amikor komolyabban elkezdtél érdeklődni a festészet iránt. Szívesen vágtál bele új ismeretek megszerzésébe?

Ez olyan érzés, mikor feszít belül valami, de visszatartod, mert nem akarod, hogy a környezeted furcsán nézzen rád. Egy őszinte bátorításra mégis belevágsz. Aztán a bátorítás folytatódik. Horváth Lajos festőművész által vezetett alkotókörbe jelentkeztem Pápán. Lajos bácsi igazi példakép. Tőle tanultam meg a legfontosabb szabályt: a művészethez, csak nagyon nagy alázattal szabad közelíteni.

A festményeid többféleképpen értelmezhetőek. Hosszasan el kell időzni egy-egy előtt, hiszen rengeteg gondolat eszünkbe jut róla. Honnan meríted a témákat?

Ez tényleg egy érdekes egyveleg. Részben a gyerekkoromból hozott józan ész és természetközeli élet. Később dolgoztam néhány évet a médiában. Újságírás, reklám, kommunikáció. Majd ezt követte a festés, nagyrészt autodidakta módon. Ez a hármas pillér épül be a múltból.

2015-ben Veszprémbe költöztem. A jelenlegi párom Domschitz Mátyás rengeteg érdekes olvasnivalóval lát el, és rendszeresek köztünk a mély gondolatokat feszegető eszmecserék is. Jó néha megállítani a mókuskereket, és elgondolkodni. Az élet minden területén tanulunk, és tapasztalunk, mint bárki más. Ezek jelennek meg a munkáimban.

Ennek a stílusnak, amit elmondásod szerint képviselsz, nem sok követője van Magyarországon. Mi is ez a stílus?

Úgy hívják, hogy mágikus realizmus. Realista elemekkel megfogalmazott mondanivaló kicsit másképp. Nem volt ez tudatos választás. Én csak festettem, a párom ismerte fel. Az irodalomban és a fotóművészetben már nagy hagyománya van, és igen népszerű tendencia. A magyar irodalomban a legismertebb képviselője Lázár Ervin.

Ha nem is tudatosan, de örülök, hogy itt kötöttem ki. Azt vettem észre, hogy látszólag az emberek elpártoltak a művészettől, elsősorban a festészettől. A valóság viszont pont fordítva van. A festészet nem veszi figyelembe az embert. Pedig ha a művészet kommunikáció, akkor először meg kell érteni azt, akihez szólok – az embert.

Bolla Katalin festményei megragadják az olvasó figyelmét. Fotó: Horváth Virág

Te érted?

Azt hiszem igen. Ez a visszajelzésekből derül ki. A nézők nem azt mondják, hogy „ de szép”, hanem azt, hogy valami megfogja őket, megérinti. Márpedig ez csak akkor következik be, ha értjük egymást. Hatást gyakorlunk egymásra, ezzel hozzáteszünk valamit egymás életéhez. Azt gondolom, ehhez kell a művészi alázat, amit Lajos bácsitól tanultam.

A munkásságodnak még az elején tartasz, hiszen csak néhány alkotó év áll mögötted. Hogy tervezed a továbbiakat? Mi a végső cél, amit el szeretnél érni?

A szélesebb körű bemutatkozásra törekszem. De végső célt nem tudok megfogalmazni, hiszen folyton változik minden. Folyamatosan fejlődni kell. Ebben nincs megállás, nincs végpont. Ám lényeges hogy a folyamatos változásban mégis megőrizzem önmagamat. Ezt a filozófiát közvetítem a néző felé. Az alapvető emberi értékek ugyanazok, csak a színtér változik.

 

Forrás: https://www.veol.hu/kultura/helyi-kultura/bolla-katalin-festomuvesz-magikus-realizmuson-keresztul-szol-az-emberekhez-2818903/?fbclid=IwAR2FxJZJxtfU4oiCoJL74B5WL51TKRN3f5VQLNk66Jmy8Vx-DWh25LkN9TU

Címkék: Bejegyzések

Öröklét 70 x 50 olaj, vászon

Weöres Sándor: Örök pillanat

 

Mit málló kőre nem bizol:
mintázd meg levegőből.
Van néha olyan pillanat
mely kilóg az időből,

mit kő nem óv, megőrzi ő,
bezárva kincses öklét,
jövője nincs és multja sincs,
ő maga az öröklét.

Mint fürdőző combját ha hal
súrolta s tovalibbent –
így néha megérezheted
önnön-magadban Istent:

fél-emlék a jelenben is,
és később, mint az álom.
S az öröklétet ízleled
még innen a halálon.

Esőcsepp 80 x 60 olaj, farost

Radnóti Miklós: Eső után
Ma sokszínű vízgyöngyök csillognak

 

Máskor poros levelén a fáknak.

 

Ma mohón és vidáman ölelik

 

Fölül a fényt és alul az árnyat...

 

 

                                                                A fű még az esőtől nedves

 

S a sétány már szárazon ásít

 

És méregzölden rángatja az utat

 

A teltgyomrú és gyöngyöző pázsit...

 

 

Rezegtetve szárítja az úton

 

Összeaszott szárnyát egy lepkepár,

 

Előbb az eső verte le őket.

 

Most nyilaz utánuk a napsugár...

 

 

Ma sokszínű vízgyöngyök csillognak

 

Máskor poros levelén a fáknak.

 

Ma mohón és vidáman ölelik

 

Fölül a fényt és alul az árnyat...

 

Bolla Katalin, a mágikus realizmus festőművésze /Montázs Magazin/

Katalin festményeit nézegetve meglepődtem, és megpróbáltam megtalálni a választ arra a kérdésre: Mi a célja a festészetnek? Egyértelmű a gyönyörködtetés, információ közlése és érzelmek keltése. De Bolla Katalin festményei többet mondanak ennél: elgondolkodtatnak.

Kedves Kati! Mi jellemző a festményeidre? Mit szeretnél velük kifejezni?

Egyfajta kitárulkozás ez. Aki a festményeimet látja, a gondolataim és érzéseim legmélyebb bugyrába lát bele. Nagy bátorság kell hozzá. Eddig akár öncélú is lehetne. De abban a pillanatban, mikor a néző már önmagában is felfedez hasonló érzéseket, gondolatokat, ketten vagyunk. Egymást építve és erősítve. Összetartozunk.

Van egy blogod is: katart.blog.hu, ahol írásaidat is olvashatjuk. Mennyiben kapcsolódnak ezek a képeidhez?

A festményekhez kapcsolódó blogbejegyzések is ugyanezt a célt szolgálják. A kép és a szöveg egymást erősítve elindít egy gondolatmenetet. Az is lehet, hogy a végeredmény egészen más lesz a néző fejében, mint amit én írtam. Jól van ez így, mások vagyunk. A lényeg, hogy elindítson a nézőben valamit, amit a hétköznapok taposómalmában nem tett volna meg.

Mi vezetett el téged a festészethez?

Mindig szerettem rajzolgatni, de nem biztatott senki. Én sem vettem komolyan. Csak néhány éve fedezett fel egy festőművész, és az ő biztatására kezdtem tanulni. Szerencsére jó helyre kerültem. Horváth Lajos festőművész kezei alá. Tőle tanultam meg, hogy a festészethez nagyon nagy alázat kell. Ö ilyen. Csak később értettem meg, hogy miért fontos ez. Ha festménnyel kommunikálni akarok, akkor először meg kell értenem a nézőt. Miután megértettem, akkor tudok úgy szólni hozzá, hogy értsük egymást. Korábban néhány évet dolgoztam médiában, ezt ott tanultam. Aztán a kettő összeállt, és létrehozta az én egyedi stílusomat.

Egy interjúban így fogalmazol: „Kevés a bölcsességet tartalmazó alkotás.” Mik a terveid, hogyan szeretnéd megismertetni az emberekkel a mélyebb gondolatokat is tartalmazó alkotásaidat?

Valóban ezt látom, hogy az 1800-as évek végén elindult egy útkeresés a tekintetben, mi a festészet célja. És ez a keresgélés ma is tart. Nem igazán találja meg a helyét. Pedig szerintem kézenfekvő. Ugyanaz, mint minden más művészeti ágé. A zene, az irodalom, a tánc, a film, a fotó a maga eszközével hozzánk tesz valamit. Úgy is fogalmazhatunk, hogy hozzásegít ahhoz, hogy jobban megismerjük magunkat és a körülöttünk lévő világot. Mégis kevés az olyan képzőművészeti alkotás, ami ezt a bölcsességet szolgálja.

Ezen szeretnék változtatni. Én elkezdtem, és remélem, találok segítőtársakat és olyan hírközlő eszközöket, bemutatkozási formákat, amelyeken keresztül ezt méltóképpen tudjuk közvetíteni. Az is felmerült, hogy elindítok egy irányzatot Wise Art (bölcs művészet) alatt. Ha valaki ezt olvassa, és lát benne fantáziát, ….hát uccu!!- csináljuk együtt!

A gyermekeid szeretnek rajzolni? Magaddal viszed őket a festmények, a rajzok világába?

A gyerekeim szeretnek rajzolni, de nem erőltetek rájuk semmit. Minden gyerek alapból tehetséges. Nekem csak annyi a szerepem, hogy ne veszítsék el, ne hagyják magukat beskatulyázni. Hogy folytatják-e, amit tőlem látnak, nem tudom. Nem is fontos. Nekik is meglesz a maguk élete. Ha a példám mégis segíti őket abban, hogy merjék a saját életüket felvállalni, szülőként elvégeztem a dolgomat.

A festményeid szerepelnek tárlatokon? Volt már önálló kiállításod?

Egy önálló kiállításom volt. A kezdő művészek tárlatai nem népszerűek. A látogatottságuk – ha nem kapcsolódik más programhoz – elég gyér. Látszólag az emberek elpártoltak a művészettől. A valóság viszont pont fordítva van. A festészet öncélú lett. „Nézzétek, milyen szépen tudok festeni virágot, tájat, stb.” Ok. Na és? A pályájuk elején álló művészek tárlatait ez az előítélet árnyékolja be. Nem akarok része lenni. Más utakat keresek.

Milyen technikával alkotsz a legszívesebben? Van kedvenc témád, színed, visszatérő gondolatod?

Több mindent kipróbáltam, aztán az olajfestéknél maradtam. Ez áll kézre. Témaválasztásom többnyire abból ered, hogy kíváncsi természet vagyok. Szeretek olvasni, mély beszélgetésekbe bonyolódni, megérteni más emberek nézőpontját, új összefüggéseket keresni és találni. Így születik az alapötlet. Azt addig érlelem, forgatom magamban és vázlatolok, míg össze nem áll a téma. Amikor már festek, nem gondolkozom. Megszűnik tér, idő. A festmény átveszi az irányítást. Nem tudom racionálisan megfogalmazni, miért lett az olyan kék, és hogyan lett oda jó az a piros. Egyszerűen magától megy minden.

Mi az ars poeticád?

Ha csak egy gondolattal, érzéssel, egy felismeréssel hozzá tudok tenni a festményeim által valaki életéhez, az már siker. Ha pedig értékelik, értéket is fog képviselni. Van egy mottóm. Ebben benne van minden. Így hangzik:

A történet RÓLAD szól, amit megértesz belőle, TE vagy.

Kedves Katalin! Köszönöm szépen az interjút. Kívánom, hogy képeid minél több embert megszólítsanak, elgondolkodtassanak. Sok sikert és hozzád hasonló elhivatott támogatót kívánok terveidhez!

Katalin elérhetősége: katart.blog.hu

 

Weninger Erzsébet

https://montazsmagazin.hu/bolla-katalin-magikus-realizmus-festomuvesze/?fbclid=IwAR1yN8g-hGUuVtwmAorkrltEywIvduB7ZKBWbzLVNZmMZM6gxYOM6MI18fQ

Hatalom 60x60 olaj, farost

 A sasnak, a "madarak királyának" már a korai fejlett kultúrákban sokrétű jelentéssel bíró jelképvilága volt. Általában a Naphoz és a fényhez társítják, a néphitben, a mítoszban, az irodalomban számos jellemvonást tulajdonítanak neki: királyi hatalmat, erőt és varázserőt, bátorságot és éleslátást; de kérlelhetetlenséget, keménységet és bosszúálló hatalmat is.

Vajon a jelenlegi uralmak melyik jelentéstartalmat akarják képviselni?

Címkék: Képek

Égi fény 55 x 75 olaj, farost

A realista valóság néha nagyon nagyon szűk és korlátozó tud lenni. Taposómalom, mindig ugyanúgy, ugyanaz, fásultság. Jólesne ebből néha kiesni egy másik világba. Váltani kéne, de az erőnk is fogytán van. Rájövünk, ezt  már egyedül nem tudjuk megoldani! Kell hozza valami varázslat, megfoghatatlan kapaszkodó. Még hinni akarunk csodákban!!!  Segítségre van szükségünk!!