KatArt

2019.már.16.
Írta: Bolla Katalin Szólj hozzá!

For Sale 50 x 70 olaj vászon

Mindannyiunk természetes vágya egy kényelmes élhető környezet megteremtése. Hogy az ember ezt megszerezhesse először áruba kell bocsátania magát. Személytelenné, fásulttá válhat.

Címkék: Képek

Öröklét 70 x 50 olaj, vászon

Weöres Sándor: Örök pillanat

 

Mit málló kőre nem bizol:
mintázd meg levegőből.
Van néha olyan pillanat
mely kilóg az időből,

mit kő nem óv, megőrzi ő,
bezárva kincses öklét,
jövője nincs és multja sincs,
ő maga az öröklét.

Mint fürdőző combját ha hal
súrolta s tovalibbent –
így néha megérezheted
önnön-magadban Istent:

fél-emlék a jelenben is,
és később, mint az álom.
S az öröklétet ízleled
még innen a halálon.

Esőcsepp 80 x 60 olaj, farost

Radnóti Miklós: Eső után
Ma sokszínű vízgyöngyök csillognak

 

Máskor poros levelén a fáknak.

 

Ma mohón és vidáman ölelik

 

Fölül a fényt és alul az árnyat...

 

 

                                                                A fű még az esőtől nedves

 

S a sétány már szárazon ásít

 

És méregzölden rángatja az utat

 

A teltgyomrú és gyöngyöző pázsit...

 

 

Rezegtetve szárítja az úton

 

Összeaszott szárnyát egy lepkepár,

 

Előbb az eső verte le őket.

 

Most nyilaz utánuk a napsugár...

 

 

Ma sokszínű vízgyöngyök csillognak

 

Máskor poros levelén a fáknak.

 

Ma mohón és vidáman ölelik

 

Fölül a fényt és alul az árnyat...

 

Bolla Katalin, a mágikus realizmus festőművésze /Montázs Magazin/

Katalin festményeit nézegetve meglepődtem, és megpróbáltam megtalálni a választ arra a kérdésre: Mi a célja a festészetnek? Egyértelmű a gyönyörködtetés, információ közlése és érzelmek keltése. De Bolla Katalin festményei többet mondanak ennél: elgondolkodtatnak.

Kedves Kati! Mi jellemző a festményeidre? Mit szeretnél velük kifejezni?

Egyfajta kitárulkozás ez. Aki a festményeimet látja, a gondolataim és érzéseim legmélyebb bugyrába lát bele. Nagy bátorság kell hozzá. Eddig akár öncélú is lehetne. De abban a pillanatban, mikor a néző már önmagában is felfedez hasonló érzéseket, gondolatokat, ketten vagyunk. Egymást építve és erősítve. Összetartozunk.

Van egy blogod is: katart.blog.hu, ahol írásaidat is olvashatjuk. Mennyiben kapcsolódnak ezek a képeidhez?

A festményekhez kapcsolódó blogbejegyzések is ugyanezt a célt szolgálják. A kép és a szöveg egymást erősítve elindít egy gondolatmenetet. Az is lehet, hogy a végeredmény egészen más lesz a néző fejében, mint amit én írtam. Jól van ez így, mások vagyunk. A lényeg, hogy elindítson a nézőben valamit, amit a hétköznapok taposómalmában nem tett volna meg.

Mi vezetett el téged a festészethez?

Mindig szerettem rajzolgatni, de nem biztatott senki. Én sem vettem komolyan. Csak néhány éve fedezett fel egy festőművész, és az ő biztatására kezdtem tanulni. Szerencsére jó helyre kerültem. Horváth Lajos festőművész kezei alá. Tőle tanultam meg, hogy a festészethez nagyon nagy alázat kell. Ö ilyen. Csak később értettem meg, hogy miért fontos ez. Ha festménnyel kommunikálni akarok, akkor először meg kell értenem a nézőt. Miután megértettem, akkor tudok úgy szólni hozzá, hogy értsük egymást. Korábban néhány évet dolgoztam médiában, ezt ott tanultam. Aztán a kettő összeállt, és létrehozta az én egyedi stílusomat.

Egy interjúban így fogalmazol: „Kevés a bölcsességet tartalmazó alkotás.” Mik a terveid, hogyan szeretnéd megismertetni az emberekkel a mélyebb gondolatokat is tartalmazó alkotásaidat?

Valóban ezt látom, hogy az 1800-as évek végén elindult egy útkeresés a tekintetben, mi a festészet célja. És ez a keresgélés ma is tart. Nem igazán találja meg a helyét. Pedig szerintem kézenfekvő. Ugyanaz, mint minden más művészeti ágé. A zene, az irodalom, a tánc, a film, a fotó a maga eszközével hozzánk tesz valamit. Úgy is fogalmazhatunk, hogy hozzásegít ahhoz, hogy jobban megismerjük magunkat és a körülöttünk lévő világot. Mégis kevés az olyan képzőművészeti alkotás, ami ezt a bölcsességet szolgálja.

Ezen szeretnék változtatni. Én elkezdtem, és remélem, találok segítőtársakat és olyan hírközlő eszközöket, bemutatkozási formákat, amelyeken keresztül ezt méltóképpen tudjuk közvetíteni. Az is felmerült, hogy elindítok egy irányzatot Wise Art (bölcs művészet) alatt. Ha valaki ezt olvassa, és lát benne fantáziát, ….hát uccu!!- csináljuk együtt!

A gyermekeid szeretnek rajzolni? Magaddal viszed őket a festmények, a rajzok világába?

A gyerekeim szeretnek rajzolni, de nem erőltetek rájuk semmit. Minden gyerek alapból tehetséges. Nekem csak annyi a szerepem, hogy ne veszítsék el, ne hagyják magukat beskatulyázni. Hogy folytatják-e, amit tőlem látnak, nem tudom. Nem is fontos. Nekik is meglesz a maguk élete. Ha a példám mégis segíti őket abban, hogy merjék a saját életüket felvállalni, szülőként elvégeztem a dolgomat.

A festményeid szerepelnek tárlatokon? Volt már önálló kiállításod?

Egy önálló kiállításom volt. A kezdő művészek tárlatai nem népszerűek. A látogatottságuk – ha nem kapcsolódik más programhoz – elég gyér. Látszólag az emberek elpártoltak a művészettől. A valóság viszont pont fordítva van. A festészet öncélú lett. „Nézzétek, milyen szépen tudok festeni virágot, tájat, stb.” Ok. Na és? A pályájuk elején álló művészek tárlatait ez az előítélet árnyékolja be. Nem akarok része lenni. Más utakat keresek.

Milyen technikával alkotsz a legszívesebben? Van kedvenc témád, színed, visszatérő gondolatod?

Több mindent kipróbáltam, aztán az olajfestéknél maradtam. Ez áll kézre. Témaválasztásom többnyire abból ered, hogy kíváncsi természet vagyok. Szeretek olvasni, mély beszélgetésekbe bonyolódni, megérteni más emberek nézőpontját, új összefüggéseket keresni és találni. Így születik az alapötlet. Azt addig érlelem, forgatom magamban és vázlatolok, míg össze nem áll a téma. Amikor már festek, nem gondolkozom. Megszűnik tér, idő. A festmény átveszi az irányítást. Nem tudom racionálisan megfogalmazni, miért lett az olyan kék, és hogyan lett oda jó az a piros. Egyszerűen magától megy minden.

Mi az ars poeticád?

Ha csak egy gondolattal, érzéssel, egy felismeréssel hozzá tudok tenni a festményeim által valaki életéhez, az már siker. Ha pedig értékelik, értéket is fog képviselni. Van egy mottóm. Ebben benne van minden. Így hangzik:

A történet RÓLAD szól, amit megértesz belőle, TE vagy.

Kedves Katalin! Köszönöm szépen az interjút. Kívánom, hogy képeid minél több embert megszólítsanak, elgondolkodtassanak. Sok sikert és hozzád hasonló elhivatott támogatót kívánok terveidhez!

Katalin elérhetősége: katart.blog.hu

 

Weninger Erzsébet

https://montazsmagazin.hu/bolla-katalin-magikus-realizmus-festomuvesze/?fbclid=IwAR1yN8g-hGUuVtwmAorkrltEywIvduB7ZKBWbzLVNZmMZM6gxYOM6MI18fQ

Hatalom 60x60 olaj, farost

 A sasnak, a "madarak királyának" már a korai fejlett kultúrákban sokrétű jelentéssel bíró jelképvilága volt. Általában a Naphoz és a fényhez társítják, a néphitben, a mítoszban, az irodalomban számos jellemvonást tulajdonítanak neki: királyi hatalmat, erőt és varázserőt, bátorságot és éleslátást; de kérlelhetetlenséget, keménységet és bosszúálló hatalmat is.

Vajon a jelenlegi uralmak melyik jelentéstartalmat akarják képviselni?

Címkék: Képek

Égi fény 55 x 75 olaj, farost

A realista valóság néha nagyon nagyon szűk és korlátozó tud lenni. Taposómalom, mindig ugyanúgy, ugyanaz, fásultság. Jólesne ebből néha kiesni egy másik világba. Váltani kéne, de az erőnk is fogytán van. Rájövünk, ezt  már egyedül nem tudjuk megoldani! Kell hozza valami varázslat, megfoghatatlan kapaszkodó. Még hinni akarunk csodákban!!!  Segítségre van szükségünk!!

Gondolatok képekben - beszélgetés Bolla Katalinnal

bolla_katalin.jpg

Amikor egy képet nemcsak nézel, hanem olvasod is, akkor mondhatni, egy teljes művészeti élményben van részed. Bolla Katalin képei ilyenek. Nem pusztán motívumokat, jeleneteket fest meg, hanem igyekszik eligazodást adni a felfestett „sorok” közt

 

 

Mi volt előbb, az írás, gondolkodtatás vagy a festészet

Rajzolni mindig szerettem. „De hát ez nem rendes szakma”, nem is kaptam buzdítást, támogatást hozzá. Jó sokáig így maradt. Úgy 10 évvel ezelőtt kezdtem dolgozni a médiában. Tudósítás, reklámok, üzletkötés, vagyis kommunikáció. Annyira megtetszett, hogy igyekeztem a lehető legtöbbet megtudni róla. Néhány évvel később megismerkedtem egy külföldön élő festőművésszel. Megmutattam a korai rajzaimat, és ő buzdított, feltétlenül kezdjek el tanulni. Már a következő héten egy alkotó körben landoltam Pápán. Vezetője Horváth Lajos festőművész volt. Gyorsan fejlődtem, és ez arra inspirált, hogy még többet tudjak meg a festészet világáról is. Az igazi AHA élmény egy idézet jelentette számomra.  „A festmény minden kommunikációs módszerek legtökéletesebb technikája” – Claus Oldenburg –Összeállt a kép. Tudtam mit akarok. Kommunikálni

Erős gondolatokat, érzéseket, saját történetük megélését teremted meg az emberekben a képeidet nézve. Pusztán egy élményt szeretnél nekik ezzel nyújtani, vagy van esetleg egy többlet, amiért ezt a vizuális utat választottad?

Élményt és többletet egyaránt. Hogy ki marad meg az élménynél, és ki az, aki keresi a mélyebb értelmet, csakis az egyén beállítottságától függ. De azért választottam ezt az utat, mert azt látom, hogy a festészet magára hagyta az embereket. Nyújt szépet, esztétikusat, technikai bravúrt, de keveset kommunikál. Kevés a bölcsességet tartalmazó alkotás. A klasszikus realizmus a fotó feltalálásával elvesztette létjogosultságát. A századforduló közelében megindult egy új útkeresés a tekintetben, mi a festészet célja. Talán még ma is tart. Én ezért festek Magyarországon még alig alkalmazott stílusban. Ez a mágikus realizmus. Realista eszközökkel megfogalmazott mondanivaló….. kis csavarral. A blogomon a festményem mellé mindig írok egy gondolatébresztőt. Nem kell hogy a néző is ugyanazt gondolja róla. A lényeg hogy elkezdjen gondolkodni, és új felismerésekre jusson……önmagáról. Mert amit neki mond, az Ő maga.

Milyen eszközökkel tudod megfogalmazni gondolataid, érzéseid a vásznon? Értem ezalatt, vannak olyan színek, melyeket tudatosan használsz?

A gondolatok és érzések általában olvasás során törnek rám. Szinte mindenevő vagyok. Ebben benne van az is, hogy szeretném megérteni magamat, és a körülöttem lévő világot. Mi miért van, és miért pont úgy, és merre tart?  Aztán a gondolatok képekké formálódnak. Ez mindenkinél így van – nem titok. Viszont azt vizuálisan megjeleníteni már nagyobb kihívás. Az alapötletet hónapokig forgatom magamban. Vázlatolok, tervezek, komponálok. Igyekszem a tartalmat tömören de kifejezően megjeleníteni. Ez eddig tudatos folyamat. Aztán fogom a vásznat és elkezdek festeni. Zene be! És a folyamat megfordul. Eltűnik a tudatosság, megszűnik tér és idő. A kép átveszi a hatalmat. Néha én is meglepődöm mikor hátrébb lépek. Ezt én festettem?

Terveid a jövőben? Hol tudják megtekinteni az érdeklődők további munkáid?

Elsődleges tervem hogy minél szélesebb körben megismerhessék munkáimat. Komoly márkaépítésbe és marketingbe fogtam. Vezetek egy képes blogot,: katart.blog.hu. Médiamegjelenések, keresztmarketing, reklám. Röviden ezek az év kitűzött feladatai. Valós kiállításokat nem tervezek. És eredeti festményeket sem adok el egyenlőre. Mert nem a bevételszerzés az elsődleges cél. Pedig lehetne, mert az első alkotások is meglepően jó áron keltek el. Ha valakit mégis megérintette az egyik alkotásom, vászonra nyomtatott és keretre feszített minőségi másolatot tud kérni.

Összegzésül: A reklám és a média világában eltöltött idő alatt megértettem, hogy rengeteg információ zúdul a ma emberére. Valahogy mégsem értjük egész lényünk alapvető mivoltát. Festményeim a mélyen gondolkodó ember kérdéseivel, válaszaival útkeresésével foglalkoznak.
Állj meg egy pillanatra! Nézz, láss, elemezz, mérlegelj!

A történet RÓLAD szól, amit megértesz belőle TE vagy.

Forrás: https://lamiartmagazin.hu/kepzomuveszet/gondolatok-kepekben-beszelgetes-bolla-katalinnal?fbclid=IwAR3N_1vJNixnVrd5q8SnOhpc0Sa_t1h86Sxotl9aecPpd0-hPhB3VBT_K1I

Címkék: Bejegyzések

Genezis 70x100 olaj vászon

Vajon a teremtés már befejezett, vagy ma  is zajló folyamat?  Biztosan éles  kritikára számíthatnék vallásos körökben: Ugyan már! Ne akarjunk Istent játszani!

A festmény mégis elgondolkodtató. Belehelyez bennünket a karmester szerepébe, aki egységet teremt a sokféle hangzás között, és felcsendül a szimfónia.

Szemmel látható hogy a változás és fejlődés az életünk meghatározó része. Tanulunk, gondolkodunk, új összefüggéseket fedezünk fel. Új technikai eszközöket gyártunk, amik kényelmesebbé teszik életünket. Ezzel egyidejűleg hatást gyakorlunk a természetre, a társadalomra és a benne szereplő egyénekre. És a kör ismét lendületet vesz. Az egyéntől, és az egyének sokaságától újabb gondolatok, tervek, megvalósulások látnak napvilágot. Mi ez ha nem maga a teremtés?

 

 

Vándor 60x60 olaj farost

A változás és fejlődés elkerülhetetlen velejárója az életnek. Testileg, lelkileg, érzelmileg más emberré válunk. Egyre szélesebbre nyílik előttünk a világ. Új felismerések, új utak, hidak, akadályok jelennek meg. Nem csak kívül. Belül is megváltozik minden. Érzések kötődések, célok, új értelmet nyernek.

A születésünk pillanatában hátunkra öltjük tarisznyánkat és elindulunk az ismeretlenbe. A korai homályos párából egyre kitisztultabban látunk mindent. Látjuk hogy nem vagyunk egyedül. Előttünk is és mögöttünk is haladnak. Ki lassabban, ki tempósabban. Eleinte nem is tűnik fel, hogy mindannyian ugyanoda tartunk.  De hova? Mi az a cél ami mindenkit mozgásban tart?  A célok mások de egymásra épülnek. Először a saját személyes érdekeink. Aztán a másokról való gondoskodás. Szeretetünk erőnk, képességeink megosztása másokkal. És ez elvezet a végső felismeréshez: Mindannyian összetartozunk.

Címkék: Képek