Mi az alkotás lényege?

 

 genezis.jpg2007-ben, mikor a Csillag Születik tehetségkutató műsor elindult az RTL televíziós adásában, édesapám bőszen ugrott fel a képernyő elől. " Ezek a csillagok? Miért? Nagyanyám hat gyereket nevelt, az nem sztár? " Ezek a mondatok már akkor mélyen bevésődtek az emlékezetembe.

Most hogy én is alkotó tevékenységet folytatok, egyre mélyebben foglalkoztat, vajon mi is ennek az igaz értelme.

Alfried Langle Értelmesen élni című könyvében ezt írja: "Az alkotói értékek nem csak az értelmes alkotásra, a kreatív feltalálásra, az új teremtésére és létrehozására terjednek ki, hanem a tisztán anyagi természetű dolgokon túl az emberi megfeleltetés területére is vonatkoznak. Mindazon szituációk meghatározóak, ahol az ember tettével, döntésével, bátor elhatározásával egy érték fennmaradásához hozzájárul vagy egy eszmét támogat."

 

20130214-gondoskodas-betegek-apolasa-gyogyito-ero.jpg

" Az emberi alkotás lényege nem annyira az alkotás nagyszerűségében van, sokkal inkább az alkotó kiteljesedésében.......Az ember lehetőségei, és képességei által határolt keretek között nem tekintjük-e ugyanilyen csúcsteljesítménynek, ha valaki egy gyereket felnevel, ereje és lelkiismerete szerint hivatást gyakorol, egy családot ellát, egy házat rendben tart, beteget gondoz, megbirkózik az élettel? "

 

 

"Sohasem a látványosság az, ami a teljesítményt alkotássá teszi. Elsősorban az elkötelezettség, a komolyság, az odaadás,....."

                                 

Akkor mit jelent ez egy alkotóművész számára?

Alkotóművésznek lenni nem rivaldafényes kiváltság. Hanem elkötelezettség, feladat, hogy a magunk eszközeivel értelmes módon adjunk valamit a környezetünknek. Lehet ez szép, tartalommal, bölcsességgel, értelemmel gazdagított alkotás. Kellő komolysággal és elhivatottsággal.

 

Minden más giccs, és időlegesen felvillanó hullócsillag.